Kleur speelt een belangrijke rol in de natuur. Vlinders en andere insecten worden gelokt door de felle kleuren van bloemen. Kleuren kunnen ook betekenen: pas op! Ik ben gevaarlijk! Denk maar aan een wesp. Soms is het handig als je goed zichtbaar bent, bij voorbeeld als je op zoek bent naar een partner. Daarom hebben veel mannetjesvogels een prachtig gekleurd verenpak. Maar soms is het belangrijk als je juist niet opvalt. Dan maak je gebruik van schut- of camouflagekleuren. En welke kleur zie je het meest in de natuur? Juist! GROEN!
Hoe ziet de activiteit eruit?
De tassen met uitleg worden uitgereikt aan de balie. Voor deze activiteit volgt men de witte route (paaltjes met een witte kop), deze is 3,5 km. Ieder groepje krijgt een witte tas mee met daarin een map en diverse materialen. Bij witte paaltjes met een nummer wordt een opdracht uitgevoerd die met kleuren te maken heeft. De opdrachten staan in de map.
Voorbereiding
Een kort filmpje waarin uitgelegd wordt waarom mannetjesdieren mooier zijn dan de vrouwtjes.
Een liedje van Sesamstraat `Groen is gras`.
Als verwerkingsopdracht in de klas is het leuk om te verven met bloemen. Hierbij kunnen de kleuren nog eens benoemd worden. Ook kan er verteld worden wat er gebeurt als je kleuren gaat mengen.
In het filmpje `Zie jij de kikker` zien de kinderen dat dieren zich heel goed kunnen verstoppen als ze dezelfde kleur hebben.
Het begrip schutkleur wordt in dit filmpje getoond. Ook leuk om te zien dat een schutkleur dus niet altijd groen of bruin hoeft te zijn.
Verdeel van tevoren op school de groep in maximaal 6 groepjes. Bij ieder groepje moet tijdens de excursie een volwassen begeleider zijn. Stel hen vooraf op de hoogte van de begeleidersbrief.