Tentoonstellingen
Bewogen landschap in beweging
Achter in het Natuurcentum vindt u onze permanente tentoonstelling ‘Bewogen landschap in beweging’. De tentoonstelling onthult u het ontstaan en de (geologische) rijkdom van het gebied aan de hand van verschillende thema’s.
Beweging
Het reliëf in de bodem van De Maashors is gevormd door de vele aardbevinden die er in de afgelopen miljoenen jaren zijn geweest. Niet zo verwonderlijk aangezien het gebied ligt aan de Peelrandbreuk. Deze breuklijn in de aardkorst loopt vanuit Duitsland via Roermond in noordwestelijke richting tot in de Noordzee en verdeelt het gebied in een hoger gelegen horst en een diepe centrale slenk.
Maas
Heel lang geleden stroomde de rivier de Maas door dit gebied. Het water liet grote hoeveelheden grof zand en grind achter wat nu nog in de bodemlagen terug te vinden is. Toen er een aardbeving plaatsvond, werd de bodem omhoog geduwd. Zo’n omhoog geduwd gedeelte noem je een horst. Water zoekt altijd het laagste punt, dus de Maas viel als het ware van de horst af en ging veel oostelijker in het lagergelegen gebied stromen.
Wijstverschijnsel
Wijst is een bijzonder geologisch verschijnsel dat ontstaat aan de hoge kant van een breuklijn. Het horizontaal afstromende grondwater wordt hierdoor omhoog gestuwd en leidt tot hoge grondwaterstanden, veenvorming en moerassige omstandigheden op de wijstgronden. Dit zorgt voor unieke gebieden met fraaie landschappelijke structuren en hoge natuurwaarden, waar veel insecten, amfibieën, vogels en zoogdieren te vinden zijn. Wijstwater is rijk aan ijzer en daarom moeilijk te bewerken met machines, waardoor wijstgronden vaak kleinschalig zijn gebleven en gespaard zijn gebleven in ruilverkavelingen. Wijstgronden zijn zeldzaam in Europa en worden de laatste jaren beschermd en hersteld door de provincie en andere partijen.
Diversiteit
De grote variatie in het landschap heeft geleid tot een grote variatie in flora en fauna. In de dichte dennenbossen voelen andere dier- en plantensoorten zich thuis dan in het licht loofhout of op de open heide. De grote grazers in het gebied, Wisent, Tauros en Exmoor, zorgen voor variatie in het landschap en maken het mogelijk dat nieuwe soorten er zich kunnen vestigen. Zo voelt de Raaf zich alweer vele jaren thuis in het gebied en mogen we de Grauwe Klauwier inmiddels tot de vaste broedvogels rekenen. Beide soorten die voor hun voedselkeuze baat hebben bij de aanwezigheid van de diverse grote grazers in het gebied.
Stilte
De buitenranden van De Maashorst zijn uiterst aantrekkelijk voor de vestiging van recreatieve bedrijven en er zijn tal van mogelijkheden activiteiten te ontwikkelen die in de open lucht beoefend kunnen worden. Het uitgebreide wandel- en fietsknopen netwerk rond het gebied zorgt ervoor dat de recreanten zich verspreiden en elkaar niet in de weg zitten. Hierdoor is het ook mogelijk om in de kern van het natuurgebied rust te garanderen voor de vele dier en plantensoorten die er te vinden zijn.
Wisseltentoonstelling
Behalve de permanente tentoonstelling is het in het centrum ook een hoek ingericht met een wisseltentoonstelling die we koppelen aan activiteiten op ons jaarprogramma of waar we inspelen op de seizoenen.